|
|
|
Przepis na proch Tomek
Oto Przepis na proch przysłany przez jednego z czytelników - dop. redakcja
PROCH CZARNY 1.Surowce: siarka, węgiel, saletra potasowa (KNO3), izopropanol (niekoniecznie)
2. Informacje na temat składników
- Siarka / Sulfur Precipitatum (siarka strącona) lub kwiat siarczany. Charakteryzują się wystarczającym rozdrobnieniem. Siarkę strąconą można dostać w aptece, natomiast kwiat siarczany można nabyć w sklepie ogrodniczym (stosuje się go do gazowania szklarni i namiotów).
- Węgiel / Carbo Medicinalis (węgiel leczniczy), do nabycia w każdej aptece. Ostatecznie nadaje się również węgiel do grilla, lecz powstały proch będzie niewątpliwie gorszej jakości.
- Saletra potasowa (KNO3) / najlepszej jakości proch otrzymuje się przy użyciu saletry do peklowania mięsa, dostępnej w sklepach spożywczych i z artykułami gospodarstwa domowego. W sklepach ogrodniczych znaleźć można nawóz o nazwie "saletra potasowa", jednak powstały przy jego użyciu proch będzie gorszej jakości.
- Izopropanol / do dostania w sklepach z odczynnikami chemicznymi, najlepiej czysty. Można również zastosować alkohol etylowy (rektyfikat).
3. Sposób tworzenia
a) rozdrobnić składniki prochu moździerzu porcelanowym
b) wymieszać dokładnie 1,5g węgla i 1g siarki
c) odmierzyć 7,5g saletry potasowej i niewielkimi porcjami dodawać do wcześniej uzyskanej , kontynuując mieszanie, aż do uzyskania jednolitej mieszanki
d) gotową mieszaninę skroplić kilkoma kroplami izopropanolu, do uzyskania gęstej konsystencji, i dalej mieszać
e) kiedy alkohol wyparuje z mieszaniny wysypać ją na parowniczkę i odczekać ok. 60 min.
f) jeżeli proch po spaleniu nie pozostawia dużej ilości produktów w postaci substancji stałych, jest on gotowy
4. Przechowywanie
Mieszankę przechowywać jak najkrócej. Proch pochłania wodę z otoczenia, dlatego też należy przechowywać go w szczelnych, suchych pojemnikach.
Tomek poczta: tomek.priv@interia.pl
|
 
|
|