Darmowa prenumerata - tu i teraz!
Menu
  - Redakcyjne
  - Strefa NN
  - Net
  - Teksty poważne
  - Polemiki
  - Meritum
  - Filozofia
  - Szkoła
  - Nauka
  - Poezja
  - Opowiadania
  - Komputery
  - Muzyka
  - Wstęp
  - Nowinki
  - Przekaz Podprogowy, czyli "Mamo wynieś śmieci !"
  - Przepis na proch
  - Węgiel
  - Wodór
  - Średniowiecze - ogólna charakterystyka
BezImienny - wersja online!
Programy freeware - edytor HTML, cytaty, użytki itp.
Poprzedni artykułNastępny artykuł Nauka  

Przepis na proch


Tomek

Oto Przepis na proch przysłany przez jednego z czytelników - dop. redakcja


PROCH CZARNY
1.Surowce:
siarka,
węgiel,
saletra potasowa (KNO3),
izopropanol (niekoniecznie)

2. Informacje na temat składników

- Siarka / Sulfur Precipitatum (siarka strącona) lub kwiat siarczany. Charakteryzują się wystarczającym rozdrobnieniem. Siarkę strąconą można dostać w aptece, natomiast kwiat siarczany można nabyć w sklepie ogrodniczym (stosuje się go do gazowania szklarni i namiotów).

- Węgiel / Carbo Medicinalis (węgiel leczniczy), do nabycia w każdej aptece. Ostatecznie nadaje się również węgiel do grilla, lecz powstały proch będzie niewątpliwie gorszej jakości.

- Saletra potasowa (KNO3) / najlepszej jakości proch otrzymuje się przy użyciu saletry do peklowania mięsa, dostępnej w sklepach spożywczych i z artykułami gospodarstwa domowego. W sklepach ogrodniczych znaleźć można nawóz o nazwie "saletra potasowa", jednak powstały przy jego użyciu proch będzie gorszej jakości.

- Izopropanol / do dostania w sklepach z odczynnikami chemicznymi, najlepiej czysty. Można również zastosować alkohol etylowy (rektyfikat).

3. Sposób tworzenia

a) rozdrobnić składniki prochu moździerzu porcelanowym

b) wymieszać dokładnie 1,5g węgla i 1g siarki

c) odmierzyć 7,5g saletry potasowej i niewielkimi porcjami dodawać do wcześniej uzyskanej , kontynuując mieszanie, aż do uzyskania jednolitej mieszanki

d) gotową mieszaninę skroplić kilkoma kroplami izopropanolu, do uzyskania gęstej konsystencji, i dalej mieszać

e) kiedy alkohol wyparuje z mieszaniny wysypać ją na parowniczkę i odczekać ok. 60 min.

f) jeżeli proch po spaleniu nie pozostawia dużej ilości produktów w postaci substancji stałych, jest on gotowy

4. Przechowywanie

Mieszankę przechowywać jak najkrócej. Proch pochłania wodę z otoczenia, dlatego też należy przechowywać go w szczelnych, suchych pojemnikach.

Tomek
poczta: tomek.priv@interia.pl
Poprzedni artykułWstępNastępny artykuł